Isnin, 22 Februari 2010

KHASIAT KANGKUNG

Kangkung dapat untuk meneutralkan racun yang diakibatkan oleh makanan seperti kes-kes makanan yang basi. Caranya cukup mudah, kangkung dibersihkan terlebih dahulu dan kemudian dipotong kecil untuk dikisar. Minum air kisaran kangkung tadi dengan perlahan-lahan sebanyak segelas ataupun dua gelas mengikut keperluan.

Tulisan ini diambil daripada blog 1001 cures.

Berdasarkan pegalaman penulis kangkung juga boleh diramas dan diletakkan di perut orang yang sedang mengalami cirit birit, insya ALLAH akan kurang/sembuh ciritnya. Ini adalah amalan ibu penulis yang melakukannya setiap kali akan memulakan perjalanan yang agak jauh. Hasilnya amat baik; perut tidak meragam dan tidak perlu berhenti di mana-mana pun untuk melepas.

Bukan sahaja ketika cirit birit malah kalau perut berangin pun boleh juga ditempek kangkung di perut.

Seorang kawan saya memberitahu bahawa beliau merasa pening kepala setelah meracun lalang, ada temannya mengesyorkannya blender kangkung dan diminum airnya, maka kesannya ia tidak lagi tearsa kesan racun tersebut.

Selamat mencuba, ni kira saintifik ni sebab hasilnya adalah sama setiap kali tempek kangkung kat perut. Kalau bakar mercun nak halau hantu saintifikka? Kalau tak nampak hantu lari, saitifik apanya. Yang lari ialah orang sebelah rumah tak boleh tidur sebab mercun berdentum sampai pukul satu pagi. Nak main mercun pun fikirlah jiran sebelah rumah nak tidor. Akai adaka. Polis pun tidoq juga, tak wat pa tindakan pun. Dua-dua tak dak akai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan