Sabtu, 27 Mac 2010

AIR MUSTAKMAL: KEKELIRUAN PARA USTAZ DAN KEJAHILAN UMAT

Air mustakmal ialah air yang terpisah dari anggota dan telah mengangkat hadas anggota tersebut. Air mustakmal terjadi daripada air basuhan pertama pada setiap anggota wudhuk, mandi wajib dan basuhan najis. Air basuhan kedua dan ketiga setelah ratanya basuhan pertama tidak menjadi mustakmal.

Dua kolah bersamaan 270 liter (BAHEIS). Atau ukuran bekas air tersebut lebih kurang seluas 1 ¼ hasta panjang, lebar dan dalamnya.

Apabila najis jatuh ke dalam air yang tidak sampai dua kolah, maka air tersebut akan menjadi mutanajjis.
Apabila air mustakmal jatuh ke dalam air yang kurang daripada dua kolah (qullah) apa yang akan berlaku kepada air tersebut?

Masa kecil dahulu saya pernah mendengar ustaz yang mengajar di kampung saya mengatakan bahawa: walau setitik sahaja air mustakmal jatuh ke dalam air yang kurang dari dua kolah maka semua air itu akan jadi mustakmal juga.

Dua tiga hari lepas saya dengar seorang ustaz memberi kuliah di Kedah FM berkata sama dengan ustaz yang saya sebutkan tadi.

Jawapan yang sebenarnya, DALAM MAZHAB SYAFIE AIR MUSTAKMAL TIDAK MENYEBABKAN AIR MUTLAK MENJADI MUSTAKMAL.
APABILA AIR MUSTAKMAL JATUH KE DALAM AIR YANG KURANG DARIPADA DUA KOLAH, AIR ITU BELUM TENTU JADI MUSTAKMAL.

Ini jawapan/hukum yang sebenarnya dan bukan seperti yang dikatakan oleh ustaz yang mengajar di surau kampung saya dan juga bukan seperti yang dikatakan oleh ustaz dalam Kedah FM baru-baru ini.

Kenapa saya kata: “BELUM TENTU JADI MUSTAKMAL”?

BELUM TENTU JADI MUSTAKMAL dirujuk kepada bahawa air mustakmal adalah di dalam kategori cecair (mae’). Bermakna air mustakmal sama hukum dengan air kelapa, air limau dan seumpamanya. (rujuk kitab Al Iqna, j 1, ms 20) dan air kurang dua kolah yang dimasuki air mustakmal termasuk dalam jenis berubah secara anggapan/dibayangkan (taqdiriyy) yang tidak boleh diketahui dengan mana-mana deria; dan air kelapa dan air limau dan seumpamanya dari jenis berubah secara nyata (hissiyy) yang boleh diketahui samada melalui deria lihat, bau dan rasa.

Contoh air yang berubah secara taqdiriyy yang sama keadaan dengan air mustakmal, seperti yang disebut di dalam kitab-kitab fiqh Mazhab Imam Syafie, ialah air mawar yang telah tiada lagi baunya. Barangkali air akar mempelas boleh juga dimasukkan ke dalam jenis ini.

Apabila air kelapa/limau jatuh setitik ke dalam air mutlak yang kurang dari dua kolah, maka belum tentu air tersebut akan berubah menjadi seperti air kelapa/limau keseluruhannya. Apabila air yang kurang dari dua kolah itu berubah salah satu sifatnya seperti air kelapa atau air limau keseluruhannya barulah air tersebut tidak boleh digunakan untuk bersuci. Tetapi sekiranya ia berubah di sebahagian sahaja, bahagian yang tidak berubah masih boleh digunakan untuk tujuan tersebut. Contohnya kalau bahagian air yang dibawah berubah salah satu sifatnya seperti air kelapa atau limau, tetapi bahagian atas masih tidak berubah maka bahagian atas masih boleh digunakan untuk wudhuk, mandi wajib, suci najis dan lain-lain.

Sekiranya perubahan tersebut terlalu sedikit maka air tersebut masih boleh digunakan untuk bersuci. Dan jika kita ragu-ragu perubahan tersebut sedikit atau banyak, juga boleh digunakan untuk bersuci. Yang tak boleh digunakan ialah bila kita yakin perubahan tersebut adalah banyak.

Beginilah keadaannya dengan air mustakmal. Apabila jatuh setitik air mustakmal ke dalam baldi yang kurang daripada dua kolah kita kena taqdirkan (bayangkan) bahawa air mustakmal itu mempunyai warna, rasa dan bau (sifat) yang sederhana. Jika setitik dengan sifat yang sederhana adakah seluruh air dalam baldi tersebut akan berubah? Jawapannya tentu: TIDAK! Apabila tidak berubah, air di dalam baldi masih boleh digunakan untuk untuk besuci.
Kecuali jika air dalam baldi pun itu setitik sahaja, memang tentu berubah.

Ini dinyatakan oleh Syaikh Al Khatib Syirbini dalam kitab Al Iqna’: )ms 20)
والماء المستعمل كمائع فيفرض مخالفا وسطا للماء فى صفاته
Ertinya: dan air mustakmal adalah dihukumkan seperti cecair, maka ia dibayangkan dengan sifat berbeza yang sederhana.

Syaikh Ibrahim Al Baijuri menghuraikannya dengan katanya: kesimpulannya bahawa air mustakmal apabila jatuh ke dalam air yang sedikit (kurang dari dua kolah) dan himpunannya tidak sampai dua kolah maka ia difardhukan (dibayangkan) mempunyai sifat sederhana (pertengahan) yang berbeza dari sifat air mutlak.

Sifat sederhana ertinya jangan dianggap atau dibayangkan mempunyai rasa atau bau atau warna yang terlalu kuat dan jangan terlalu lemah.

Sekarang kita ambil contoh benda yang bersifat sederhana pada rasanya. Antaranya ialah air kelapa. Jika air kelapa jatuh setitik ke dalam baldi atau ke dalam kolah bilik mandi di rumah kita yang tak sampai dua kolah, (hanya sekadar 200 liter) maka pastilah rasa air dalam baldi atau kolah tersebut tak akan berubah sedikit pun.

Begitu jugalah dengan air mustakmal jatuh setitik ke dalam air di dalam baldi atau kolah rumah kita, setelah kita bayangkan ia bersifat dengan air kelapa itu, hukumnya sama dengannya: tidak merubah apa-apa sifat air di dalamnya. Bila tidak berubah apa-apa maka hukum air dalam bekas tersebut masih mutlak dan tidak jadi mustakmal.

Dan sekiranya kita ambil 1 liter air kelapa dan kita curahkan ke dalam air di dalam baldi atau kolah di rumah kita tadi, kemudian kita dapati rasanya masih tidak berubah, maka air tersebut masih mutlak. Begitu jugalah dengan air mustakmal, jika kita curah sebanyak 1 liter ke dalam air di dalam baldi atau kolah itu, maka kita hukumkan air di dalamnya masih mutlak.

Jika kita curahkan sebayak 100 liter air kelapa ke dalam baldi atau kolah tadi, kemudian rasa air di dalamnya berubah menjadi rasa air kelapa, maka kita kena bayangkan dan anggap air di dalamnya adalah berubah juga jika kita curahkan 100 liter air mustakmal ke dalamnya.

Inilah hukum sebenarnya mengenai air mustakmal. Pembaca perlu faham bahawa air mustakmal tidak menyebabkan air lain menjadi mustakmal. Air mustakmal sama taraf dengan air kopi dan seumpamnya dan boleh juga masuk dalam kategori air berubah dengan takdirriy.

Saya telah sering mendengar tentang salah faham umat Islam di negara ini mengenai air mustakmal. Ia diajar oleh ustaz yang mengajar di masjid dan di radio. Saya minta mereka perbetulkan kesalahfahaman ini. Terutamanya ustaz yang bercakap di KEDAH FM baru-baru ini.

Saya ingat ustaz yang dijemput memberi kuliah di radio tak akan terkeliru sampai begini. Sebab itu saya terpaksa tulis perkara ini dalam blog ni.

Hadis-hadis nabi Muhammad, selawat dan salam ke atas baginda selama-lamanya, turut menunjukkan bahawa hukum air mustakmal adalah seperti yang kami sebutkan, atau menunujukkan bahawa SETITIK AIR MUSTAKMAL TIDAK MENYEBABKAN AIR JADI MUSTAKMAL.

Banyak hadis-hadis menyatakan bahawa Nabi saw dan para sahabat berwuduk pada bekas yang kecil sahaja. Mereka membasuh semua anggota wudhuk dengan mencedok air dari bekas yang hanyak muat secupak air sahaja (675 ml). Selepas mereka menggosok-gosok bahagian muka dan baki air mustakmal masih ada di tangan, mereka mencedok air pula untuk membasuh tangan. Selepas membasuh dan menggosok-gosok tangan mereka, dan baki air mustakmal masih ada di tangan mereka, tangan itulah yang digunakan untuk mengambil air untuk menyapu kepala. Begitulah seterusnya.

Kalau kita kata setitik sahaja air mustakmal menyebabkan air dalam baldi atau kolah rumah kita jadi mustakmal, maka mustakmal jugalah air yang Nabi dan para sahabat gunakan.

Nanti ada orang menjawab: bila niat mencedok maka air tidak jadi mustakmal. Dijawab: bahawa niat mencedok air hanya wajib ketika akan membasuh tangan semasa ambil wudhuk dan bukan pada semua anggota. Kerana tanpa niat mencedok seolah-olah kita membasuh tangan di dalam bekas itu, sebab itu air akan jadi mustakmal.

Nabi saw pula mandi dengan satu gantang air sahaja (2712 ml), dan dengan mencedok dengan tangan sahaja. Tak pakai gayung pun. Maka adakah boleh kita kata tidak setitik pun air mustakmal terpercik masuk ke dalam bekas air yang baginda mandi itu.

wallahu a'lam. sila sampaikan kepada semua umat Islam yang lain.


7 ulasan:

 1. menarik ustaz, saya pun terkeliru dlm hal ini

  BalasPadam
 2. sila sampaikan kepada yang lain, syukran jazila

  BalasPadam
 3. kat rumah saya selalu xde air..
  kemudian saya takung air di dalam sebuah bekas air,tp xsampai dua kolah..saya gunakan air tu utk berwudhuk..tba2 sorg rakan sy tegur,katanya wudhuk xsah dgn air tu sbb xsampai dua kolah..tp saya xpercaya,mcm xlogik..islam itu mudah,kn..
  jd saya teruskan dgn keyakinan saya itu.alhamdulillah,penerangan ustaz berjaya meyakinkan saya..

  BalasPadam
 4. alhamdulillah terima kasih atas pencerahan .

  BalasPadam
 5. Kalau terdapat percikan air wudhuk dari orang sebelah masuk ke dalam takungan air yg sedang kita takungan dng tangan utk basuh muka, adakah air dalam takungan tangan tu dikira air mustakmal?

  BalasPadam
 6. kalau air bekas berwudhu di kumpulkan dalam wadah, lalu digunakan kembali untuk mencuci pakaian atau sejenisnya, bolehkah demikian, bagaimana hukumnya dalam hukum Islam? terimakasih

  BalasPadam
 7. Pndapat mazhab je tu. Nabi dulu mandi junub dgn isteri baginda guna air satu bejana kecil tentu terpercik x de madalah pun. Ulama ni kekadang twrlalu kreatif hingga menyusahkan org.

  BalasPadam