Khamis, 30 Disember 2010

CHINA LEBIH BAIK DARIPADA MALAYSIA

CHINA TUTUP LAMAN WEB LUCAH


BEIJING: Kerajaan China sehingga semalam sudah menutup lebih 60,000 laman web pornografi sebagai sebahagian usaha membanteras kandungan bahan lucah dalam atas talian.

“Sehingga akhir November, kami sudah memeriksa 1.8 juta laman web dan menutup lebih 60,000 laman web yang menyebarkan bahan lucah,” kata menteri di pejabat akhbar Kabinet China, Wang Chen. Pada masa sama, katanya, 58 orang sudah dipenjarakan sekurang-kurangnya lima tahun dalam usaha membanteras penyebaran kandungan bahan lucah di laman web dan telefon bimbit yang dilancarkan sejak Disember tahun lalu. China yang mempunyai pelayar Internet terbesar di dunia dengan 450 juta pengguna juga melaksanakan sistem penapisan paling ketat yang dikenali sebagai ‘Great Firewall of China’. - AFP (Harian Metro, 31 Disember 2010)

Malaysia bila lagi. Cuba tanya Che Det dengan Jeeb. Apa depa nak jawab. Depa dua orang ni pandai-pandai. Memang pandai jawab nak lepas diri dari kritikan. Tapi kat akhirat kena pandai jawab juga la.


Watak Meng di dalam komik Storm Riders. Rasanya ada juga orang Gerik muka macam ni. Siapa yang pernah jumpa? Atau ada orang yang rasa muka dia macam ni bolehla beritahu saya. Saya masa muda dulu minat betul dengan komik ni, lebih-lebih lagi dengan si Mong ni, muka ah moi ni sebenarnya hanya keluar sekali saja dalam siri 12 (kalau tak silap.)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan